0

Пекин, Пламен Вълков, наш пратеник

Австрийската сноубордистка Ана Гасер спечели първото злато на зимната олимпиада за 15 февруари. Тя защити титлата си в дисциплината "Биг еър". 30-годишната Гасер, която е световна шампионка от Сиера Невада 2017, направи страхотен последен опит и със 185.50 точки измести Зоуи Садовски Синот (Нова Зеландия) от първото място, за да си осигури златото. Садовски Синот беше близо до втора титла в Пекин след триумфа си в слоупстайла на 6 февруари, но този път остана със среброто със 177.00 точки. За 20-годишната новозеландка това беше трето олимпийско отличи след бронза в "Биг еър" от Пьончан 2018. Кокомо Муразе (Япония) заслужи бронза със 171.50 точки. Така 17-годишната Муразе, която има само една победа в кариерата си за Световната купа, записа най-значимото си спортно постижение в досега. Друга японка Рейра Иуагучи пък отново се размина за малко с място на подиума. Със 166.00 т тя завърши четвърта на втора поредна Олимпиада. Световната шампионка Лори Блуен (Канада) не успя да приземи два от трите си опита на финала и остана осма със 115.0 т. 

В ските свободен стил, "слоупстайл" първа на олимпиадата е Матилд Гремо. Тя триумфира на трасето в комплекса "Гентинг сноу парк" в Чжанцзякоу с 86.56 точки от най-доброто си второ спускане. Така 22-годишната вече има пълен комплект олимпийски медали в кариерата си. Тя взе първо олимпийско злато днес след среброто в същата дисциплина от Пьончан 2018 и бронза в "Биг еър" на 8 февруари.
На второ място с 86.23 точки остана световната шампионка и местна любимка Айлин Гу. 18-годишната Гу, която е родна и живее в САЩ, но се състезава за Китай, направи много силен последен трети манш, но остана на 33 стотни от точката от втора олимпийска титла в Пекин след победата си в "Биг еър" преди седмица. 19-годишната Кели Силдару завърши трета с 82.06 точки и донесе първо отличие за Естония в китайската столица и общо осмо в историята на страната на зимни Игри.